srijeda, 30. ožujka 2011.

Privid je sačuvan



Jučer se, vjerovatno, dogodio još jedan od očekivanih „demokratskih“ postupaka kojem je pribjegla ad hoc  koalicija sastavljena od „platformaša“, „Velikog Brata“ i Visokog predstavnika. 

Dan prije zasjedanja Ustavnog suda Federacije, Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Borjana Krišto povukla je svoj Zahtjev za ocjenu ustavnosti Odluke o konstituiranju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i Odluke o izboru predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH. Po našem mišljenju, koje je, naravno, podložno demantiju, izvršen je snažan pritisak na Predsjednicu da takvu odluku donese. Time se jednim potezom ostvarilo nekoliko ciljeva:

-Začepila su se usta onima koji su mislili da će Ustavni sud, koji je bošnjački, presuditi u korist „platformaša“;

-Ovaj sud je „sačuvao svoj obraz“ i objektivnost jer nije ni došao u priliku da statuira;

-Ni tisak ni javnost neće, dakle, imati priliku  raspravljati o objektivnosti suda kao ni o bonskim ovlašćenjima Visokog predstavnika;

-Institucije Federacije formirane na štetu Hrvata postat će legalne bez sudskih zapleta;

-PIK, koji upravo zasjeda, moći će u dosadašnjem, blaženom miru raspravljati o „demokratskim tranzicijama BiH prema Europi“;

-Narasle tenzije bremenite etničkim suprotstavljanjima koje su izbile u posljednjih nekoliko dana zbog nelegitimnih postupaka gore navedene ad hoc koalicije, malo  će se smiriti.

Ali mi ne nasjedamo na ovu farsu. To bi značilo potcjenjivati našu inteligenciju. Jer, uprkos nezgrapno aranžiranom prividu, ništa se u položaju hrvatskog naroda u BiH nije promijenilo. Naprotiv. Sada je još vidljivije koliko je protivnik opasan. Na nadolazeće pritiske uzvraćat ćemo svakodnevnom borbom za teritorijalnu, političku, kulturnu i ekonomsku emancipaciju Hrvata  na ovim prostorima.

Naše geslo je: „Tri konstitutivna BiH naroda, tri BiH entiteta.