petak, 25. ožujka 2011.

Hrvatski manifest




Bošnjaci su zauzeli vlast u Federaciji formirajući nelegalnu i nelegitimnu vlast zahvaljujući  diktatorskom, nedemokratskom činu Visokog Predstavnika tzv „međunarodne zajednice“ u BiH. Od sada će bošnjačka vlast, uz pomoć nekoliko hrvatskih ikebana koje hrvatski narod već otvoreno naziva izdajnicima, nizom zakona, dekreta i odluka gušiti preostale Hrvate u Središnjoj Bosni ali i Hercegovini ,želeći ih na taj način potisnuti  sa tih područja. Uostalom, diskriminatorski politički inženjering ove vrste je već na djelu, za što sadašnje bošnjačko političko rukovodstvo ima podršku moćnog dijela političkog establišmenta SAD-a i islamskih zemalja.

Na žalost, Republika Hrvatska, sve dok konačno ne uđe u Europsku Uniju, a to će potrajati relativno dugo, neće biti u stanju suštinski i efikasno pomoći Hrvate u BiH. Rukovodstva najjačih političkih stranaka hrvatskog naroda u BiH to dobro znaju i zato je njihovo djelovanje, iako zdravo-logično opravdano,  čisto retoričke prirode i ne može ničemu konkretnom poslužiti.
Situacija za Hrvate u Federaciji se ne smije više ni sekunde tolerirati, jer prijeti postati „loša svakodnevnica“ ,koja će se ustaliti sa kobnim posljedicama kako za Hrvate, tako i za krišćane općenito. Autentična hrvatska rukovodstva koja su, mora se ipak reći, stekla svijest o povijesnosti trenutka, moraju se osloboditi krive svijesti da osiguranje ravnopravnosti Hrvata u BiH ovisi prvenstveno o Zagrebu. Moraju početi konkretno djelovati i  izboriti se za slobodu.

Mormo se suštinski i učinkovito suprotstaviti učinjenom diktatorskom pravnom nasilju.

Prva mjera je taktičke prirode, primjenjuje se okazionalno, „u međuvremenu“ dok suštinsko djelovanje još nije profunkcioniralo, vrši se od slučaja do slučaja, svaki put kada se donese neka odluka koja škodi nacionalnom interesu i svodi se na građansku neposlušnost. Prema tome, svaki put kada sadašnja nelegalna vlast donese neki zakon ili uredbu koja škodi hrvatskim interesima, Hrvati koji  se nalaze na nižim nivoima vlasti moraju takve nelegitimne čine ignorirati, a i građani isto tako. Istovremeno se moraju vršiti javni prosvjedi protiv takvih akata, te angažirati hrvatska dijaspora koja će u inim zemljama lobirati i vršiti pritisak na tamošnje vlasti.
Međutim, mnogo je značajnije suštinsko djelovanje. Neophodno je, da se ponovno sastane Hrvatski Narodni Sabor. Da donese odluku o referendumu koji će voditi objedinjavanju hrvatskih područja  i njihovoj teritorijalnoj, administrativnoj, financijskoj, policijskoj i kulturnoj autonomiji. Po ustanovljenim principima Ujedinjenih Nacija, svaki narod ima pravo, ako ne i na odcjepljenje, barem na tu vrst substancijalne autonomije. Nedavni primjer je pozitivan odnos međunarodnih faktora prema referendumu u Južnom Sudanu.

Republika Srpska, kao krišćanska zemlja, snažno podržava Hrvate u Federaciji u njihovoj borbi za ravnopravnošću, a pitanje povratnika s jedne i druge strane Save rješava u uskoj suradnji sa Zagrebom. Srpsko rukovodstvo je svjesno da je punopravna proklamirana hrvatska autonomija nakon referenduma o ravnopravnosti Hrvata prije deset godina zgažena tenkovima „međunarodne zajednice“. RS je deset godina poslije opetovanim zahtjevom za referendum rekla takvoj praksi „dosta“ i vraćanjem referenduma kao  jednog  od efikasnih načina suprotstavljanja  totalitarističkoj praksi. Referendum u RS, kako neki zlobnici tvrde, nije mrtav. Naprotiv, on je tek sada oživio i ako stranci ne budu imali sluha za zahtjeve RS u oblasti pravosuđa, ovaj će referendum biti održan. Shodno tome, RS će imati puno razumijevanje i dati podršku za referendumsko izjašnjavanje o autonomiji Hrvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda u BiH. RS će time još jednom potvrditi slovo Dejtona i opstojnost Bosne i Hercegovine.

Vrijeme za Hrvate neumoljivo istječe. Nelegalna i nelegitimna vlast u Federaciji se produžava. Referendum o pitanju legitimnosti ove vlasti i o autonomiji hrvatskog naroda kao izrazu ustavne ravnopravnosti, ostaje jedino pravno i demokratsko rješenje za duboku krizu u koju je zapala BiH. Krizu slova Dejtona uništenog nedemokratskim djelovanjima Visokih Predstavnika koja ovu zemlju čine nemogućom državom.