ponedjeljak, 21. ožujka 2011.

Prvih 100 dana Kabineta




      Kabinet dopredsjednika Vlajkija stupio je na dužnost 15. studenog 2010. Ovo izvješće, koje podastiremo javnosti, odnosi se na prvih 100 radnih dana Kabineta dopredsjednika RS.

-       Ubrzo po preuzimanju funkcije donirali smo najugroženijim obiteljima u kolektivnom smještaju poplavljenog područja bijeljinske općine novčanu pomoć. Donirali smo slatkišima za blagdan sv Nikole djecu 11 župa i financijski pomogli Kuću za beskućnike Sestara Majke Terezije u Banjaluci. 
-       Organizirali smo Božićni domjenak i Božićni koncert za orguljaški duo. 
-    Organizirali smo sastanak sa Nevladinim organizacijama koje se bave problematikom povratka i inicirali utemeljenje Koordinacije istih za RS. 
-     Posjetili smo na pozive nevladinih organizacija 4 općine Banjalučke regije, u kojima smo u razgovoru sa građanima i Načelnicima općina dogovorili konkretne oblike suradnje Kabineta na obnovi infrastrukture, ali i drugih bitnih pitanja za socijalno ekonomski status povratnika ali i drugih građana RS-a.
-        Bili smo pokrovitelj Okruglog stola "Povratak Ostanak ili Odlazak".
-    Organizirali smo trodnevni znanstveni skup Hrvati u BiH danas, na kome su iz 5 ze- malja sudjelovala 35 znanstvenika sa 27 izlaganja.
-     Zaprimili smo 44 predstavke građana vezana za problematiku rješavanja radnog, soci- jalno-ekonomskog ili nekog drugog statusnog problema.
-      Odazvali smo se na desetine Poziva za nazočnost vjerskim, kulturnim, sportskim, poli- tičkim, humanitarnim i inim drugim manifestacijama  u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Beogradu, Zagrebu, ali  i Parizu...

-       Na razgovor u Kabinet svakodnevno se primaju osobe i izaslanstva kojima pomažemo u različitim aktivnostima na opću korist građana.
-      U dogovoru sa lokalnim vlastima i Ministarstvima potaknuli smo inicijative za zapo- šljavanje i Hrvata u RS-u.
-    Dopredsjednik je dao 4 televizijska intervjua i 10 intervjua u tiskane dnevne i tjedne novine te na desetine izjava za elektronske medije...
-     Iz Kabineta je poslano u ovih prvih 100 dana 27 službenih priopćenja za medije u ko- jima je reagirano na sva događanja vezana za položaj Hrvata u BiH i Regionu.
-   Uspostavljeni su brojni kontakti sa domaćim i međunarodnim institucijama, diplo- matsko-konzularnim predstavništvima, sveučilištima i udrugam.
-     U tijeku su pripreme  i realizacija inicijativa i potpora brojnim kulturnim, sportskim i gospodarskim aktivnostima bitnim za poboljšanje svakodnevnog života građane RS i BiH, posebice u obnovi vitalne infrastrukture i zapošljavanja i samozapošljavanja.