srijeda, 2. veljače 2011.

Zašto bi punopravno stvaranje trećeg, hrvatskog, entiteta dovelo do sukoba?




Kabinet Dopredsjednika RS iz reda hrvatskog naroda, ne sumnjajući u dobronamjernost člana Predsjedništva BiH gospodina Izetbegovića, ipak nalazi shodnim prokomentirati njegovu izjavu na večernjem dnevniku hrvatske državne televizije, u kojoj je izjavio da bi :

"Stvaranje trećeg entiteta u BiH bilo opasno jer bi to moglo dovesti do novih sukoba". "Treba istrajati na institucionalnoj ravnopravnosti", kazao je Izetbegović dodajući da su "Hrvati u BiH ustavno ravnopravni, ali da ih ima četiri puta manje od Bošnjaka, što na kraju utiče na rezultate jedinih izbora".“

Osnovna je dilema Kabineta slijedeće naravi:

„Kako bi stvaranje trećeg, hrvatskog entiteta u BiH bilo opasno i moglo dovesti do novih sukoba, a da je sadašnja obespravljena pozicija Hrvata uvjet stabilnosti u Bosni i Hercegovini i neće dovest do sukoba“?

Pitamo se koji je smisao napravljene brojčane komparacije  4:1 između Bošnjaka i Hrvata u svjetlu „mogućih sukoba“ ?

U međunarodnom pravu, federacija znači udruživanje dvaju ravnopravnih državotvornih subjekata i tu brojnost ne igra nikakvu ulogu. U istom kontekstu, pravo je federativnih jedinica i da se razdruže, ako to smatraju potrebnim- primjer federacije „Crna Gora i Srbija“.

Zašto bi razdruživanje na osnovu referenduma jednog od naroda moralo dovesti do sukoba, tim više što bi Bosna i Hercegovina i dalje ostala cjelovita, što je Kabinetu neupitno?

Uvjereni smo, da će Znanstveni skup „Hrvati u BiH danas“ koju Kabinet organizira početkom ožujka 2011 u Banjaluci, dati suštinski odgovor na ova i druga pitanja, te pozivamo i autora gornje izjave da na ovom skupu sudjeluje.