ponedjeljak, 21. veljače 2011.

Sastanak Dopredsjednika RS Emila Vlajkija sa Ministrom MUP-a RS gospodinom Stanislavom Čađom.


Danas je u Kabinetu Dopredsjednika RS Gospodina Emila Vlajkija održan sastanak sa Ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislava Čađe. Ministar Čađo upoznao je Dopredsjednika RS gospodina Emila Vlajkija sa sigurnosnom situacijom u RS-u te aktivnim programom Policija u zajednici. Dopredsjednik Vlajki upoznao je Ministra sa sigurnosnim saznanjima do kojih je došao prigodom nedavnih kontakata sa hrvatskim povratnicima širom Republike Srpske.

U većini mjesta prognani Hrvati i povratnici žalili su se na nesigurnost imovine, krađu šume i elektro mreže koju su često samodoprinosom gradili, a u Kotor Varoši i na fizičku nesigurnost uslijed sukoba sa kradljivcima šume i pastirima koji napasaju stada na tuđoj zemlji. Dopredsjednik Vlajki potencirao je problematiku divljih deponija smeća na obalama Vrbanje, koje su ekološka bomba koja direktno ugrožava  zdravlje i živote građana nizvodno od Kotor Varoša .

Dogovoreno je, da će MUP RS-a u svakoj povratničkoj sredini imenovati kontakt osobu za projekt Policija u zajednici, kojoj će se povratnici i prognanici moći direktno obratiti za svaki problem. Ministar Čađo obećao je Dopredsjedniku Vlajkiju da će sa svojim suradnicima žurno razmotriti mogućnost prijema u policiju određenog broja povratnika, što bi sigurno poboljšalo sigurnosnu situaciju na povratničkim lokalitetima, ali i opću percepciju sigurnosti u zajednici.