ponedjeljak, 3. veljače 2014.

Priopćenje povodom kulturnog osamostaljenja Republike Srpske




Sinoć je u 'Dječjem pozorištu' Banjaluke gostovao dragulj svjetskog folklora 'Državni ansambl Srbije – KOLO'. Čarolija koju je prezentirao pred prepunom dvoranom, oduševila je i staro i mlado. Oduševljena publika nije prestajala pljeskati dugo nakon završenog spektakla. U dva sata izvođenja, zaboravilo se na mržnju najbrojnijeg naroda prema „genocidnim Srbima i genocidnoj Srpskoj“, na poziciju i opoziciju, na nezavidnu ekonomsku i socijalnu situaciju, na „nevinog“ Orića u bratskom zagrljaju sa najvišim funkcionarima bošnjačkih partija, na 'Južni tok'.
Ali zbog gostovanja ansambla proslavljenog u čitavom svijetu, jasno se iskazao ogroman problem koji se pod hitno mora rješavati. Banjaluka nema pozorište gdje bi se mogle izvoditi opere, koncerti, baleti i gostovanja slične vrste.

Jer kako stvari stoje, a zbog alarmantne opasnosti da Sarajevo preuzme kontrolu nad čitavom BiH, Republika Srpska bi ubrzo, i to u ovoj godini, mogla postati nezavisna država, u konfederaciji sa ostatkom Bosne i Hercegovine. A Banjaluka će, kao glavni grad, itekako morati afirmirati svoj kulturni identitet ove vrste.  



Nema komentara:

Objavi komentar