utorak, 24. rujna 2013.

Povodom odbijanja bošnjačkog amandmana u Vijeću naroda o povrijedi vitalnog nacionalnog interesa glede groblja

Jučer, u Vijeću naroda RS, nije prošao bošnjački amandman na član 6 Zakona o grobljima i pogrebnoj djelatnosti. Iako je Međureligijsko vijeće, sastavljeno od predstavnika jevreja, muslimana, katolika i pravoslavaca, podržalo bošnjački stav, entitetske vlasti su to ignorirale.

Analizom člana 6 spomenutog zakona, pokazuje se, da je to većim dijelom jedan suhoparan, birokratski tekst koji kao da izražava strah vlasti od teorijski nepoželjnih posljedica prakse Bošnjaka u tom domenu, pa puše i na hladno. Izgleda da vlasti posebno zaziru od tekstova na nadgrobnim spomenicima o čemu odlučuju porodice umrlih.

Vlastima se mora kazati da one ne mogu staviti pod kontrolu religijsku kulturu, vjerske običaje nekog naroda. Vjerske zajednice Bošnjaka, kao i ostalih naroda, imaju pravo upravljanja i propisivanja procedura, uslova i načina sahrane umrlih u skladu sa svojim normama i praksama na grobljima koja su u njihovom vlasništvu ili su im dana na upravljanje i održavanje.


Za nadati se, da će posebno oformljena komisija Vijeća naroda u dijalogu sa vlastima, a uz malo dobre volje, obostrano izražene, pronaći ovaj put ono rješenje koje neće povrijediti interes i osjećanja Bošnjaka, a ni staviti u pitanje interese komunalnih vlasti.

Nema komentara:

Objavi komentar