utorak, 27. rujna 2011.

Priopćenje za javnost Kabineta dopredsjednika RS u svezi debakla jučerašnjeg sastanka „šestorice“ u Brčkom


Nakon jučerašnjeg debakla „šestorice“ da bilo što dogovore, u javnosti se stekao utisak da su ovaj put, umjesto dežurnih krivaca predsjednika Dodika i Srba, remetilački faktor Hrvati koji su, da se ne zaboravi, doživjeli najveće etničko čišćenje u BiH.

Ustvari, ono što se jučer desilo je posljedica prokletstva Washingtonskog ugovora i Bonskih ovlaštenja. Dotičnim ugovorom ukinuta je istinska konstitutivnost Hrvata kada se ukinula Herceg Bosna. Što se tiče slijedećeg prokletstva, nelegalni akt Valentina Incka kojim je uspostavljena bošnjačka vlast u Federaciji, a u kojoj učestvuje par kvislinških hrvatskih partijica, ima za cilj daljnji izgon hrvatskog naroda iz Bosne i Hercegovine, a posebno iz Srednje Bosne.

U pitanju nisu više fotelje, već principi. Dejtonski paket je loš utoliko što ne dozvoljava hrvatskom narodu u BiH da bude istinski konstitutivan jer mu nije dala njegov entitet za kojeg se on izborio unutar Herceg Bosne. Amerikanci su insistirali na Federaciji navodno kako bi se Bošnjaci-muslimani držali pod kontrolom i kako ne bi pravili samostalnu državu.

To je bila potpuno pogrešna računica. Bošnjaci, što je sasvim normalno, žele samosvojnost, ali unutar BiH. Barem im to nitko ne može usporiti.

Sve u svemu, ovaj Kabinet već skoro godinu dana upozorava javnost da se institucionalna kriza u BiH neće riješiti sve dok ovdašnji Hrvati ne budu u svemu ravnopravni kao Bošnjaci i Srbi, dakle sve dok, za sada, ne dobiju svoj entitet, ili neku sličnu formu, unutar Federacije. Jer Federacija je, sama riječ to govori, nešto što je združeno, ali se isto tako može i razdružiti.

Emancipacija Bosne i Hercegovine i njen opstanak ne mogu se ostvariti bez istinske emancipacije hrvatskog naroda.