ponedjeljak, 27. lipnja 2011.

Neokolonijalne političko–medijske manipulacije




Prije par dana je kao bomba odjeknula vijest koju je lansirao Dnevni List: “Američki ambasador u BiH, Patrick S. Moon, poručio Radmanoviću da se Dodik mora povući do kraja godine”. Slijedeći dan, američki veleposlanik u BiH Patrick Moon demantirao je da je od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića tražio da se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik do kraja godine povuče iz političkog života. "Nikada i nigdje nisam tako nešto tražio i rekao", izjavio je Moon Srni u Srebrenici.

Naši vajni „politički analitičari“, a njih se namnožilo na našim područjima jednako kao i ostalih mediokriteta u oblasti nauke, politike i ekonomije, na brzinu su slegli ramenima i „mudro“ zaključili kako se radi o jednoj dezinformaciji više na koju se, praktično, ne mora ni osvrtati. Malo sutra, jer je vijest u suštini ipak točna samo što je to rečeno na jedan lukav način, koji najbolje odražava neokolonijalni položaj BiH.

Sve postaje jasno kada se zna da je Dnevni List zbog interesa podatan instrument federalne platformaške vlade  na čelu sa SDP-om, koga  zajedno sa ostalim „platformašima“ bezuvjetno podržavaju Sjedinjene Američke Države, kojima Dodik smeta u zajedničkim nastojanjima da realiziraju bošnjačko-unitarnu BiH. Pola posla su već uradili time što su preko „bošnjačkog“ Visokog Predstavnika uspostavili nelegalnu i nelegitimnu vlast u Federaciji  na štetu hrvatskog naroda, koji je tamo žrtvovan od svojih i čiji su politički predstavnici, u teškim referendumskim momentima za Dodika, jednostavno dezertirali i natjerali Predsjednika RS da se sam izvlači kako zna. Ali to „Velikog Brata“ nije zadovoljilo. Da bi se stvorile ustavne pretpostavke za unitarnu BiH, Dodik mu je glavna prepreka. Po „Velikom Bratu“, On je preko prihvata virtualnog „strukturalnog dijaloga“, samo odgodio svoju konačnu sudbinu.

Dodika, dakle prema njima, treba maknuti, ali ne samo to. Treba mu to i najaviti ne bi li se usput neki počeli „distancirati“. Kako se, dakle, odvijala SAD-SDA-SDP (ko)operacija: „Dodik odstupi“? Postupak je jednostavan. „Veliki brat“ kaže svojim bošnjačkim partnerima da preko nekog svog glasila objave jednu takvu stvar. Partneri sa posebnim zadovoljstvom to urade, neke medijske kuće to i prenesu, i „verba volant“ („riječ se širi“). Sutradan se to demantira, jer to stvarno oficijelno nije ni rečeno, a željeni efekt u javnosti je u cjelini postignut. Da bi šalša (sos) bila bolja, doda se i mrvu Mesića o tome kako treba Dodika maknuti, a i natukne se kako se Rusi na PIK-u tome nisu protivili. U takvom isfabriciranom kontekstu, treba samo analizirati ponašanje američkog veleposlanika. Prvo se nije uopće htio izjašnjavati o pisanju Dnevnog Lista; malo se igrao. A onda je, onako usput, rekao kako taj natpis nije točan. Ni riječi o osobnom zgražanju glede objavljene dezinformacije. Da je takvu neku stvar objavio, recimo, Glas Srpske, onda bi to odmah bilo ocijenjeno kao jedan od „dokaza“ o navodnom antidejtonskom ponašanju „Dodikove štampe“.

Zanimljivo je, da takvom dezinformacijom nije bio zgranut ni Nebojša Radmanović iako je, kao institucija bio zlorabljen, čime se kolateralno sugerira kako u Dodikovoj stranci i nije sve kako treba ili mu je ipak Moon na sastanku to rekao?!
A jadni „mali miševi“ u Njegovoj blizini sada ne znaju kako da se postave. Pitaju se jeli ovo sve skupa farsa, probni balon ili ozbiljna najava Njegovog odstrela. Vjerojatno se neki već i prestrojavaju u tabor budućih srpskih „platformaša“. „jer treba, rekli bi oni, dok je na vrijeme“.

Što se tiče svih ostalih, a radi se o ogromnoj većini, koji vjeruju u Dodikovu taktiku u očuvanju RS-a, poručuje mu se: „Keep going and get them“ („Nastavi kao do sada i sredi ih“).