ponedjeljak, 13. lipnja 2011.

Bošnjački prodor na zapad



S obzirom na nelegalnu bošnjačku vlast koja se je etablirala u Federaciji  zahvaljujući Inckovom nedemokratskom postupku, i na indolenciju glavnih političkih partija iz oba  entiteta koje formiraju različite federacijske i državne institucije dajući time legalitet spomenutoj vlasti, potrebno je trasirati neke pravce bošnjačko-hrvatskih odnosa u posljednjih dvadeset godina.

Uvijek kad upadnu u krizu Bošnjaci udare na Hrvate. Kao i ratne 1993 godine izgubivši prostore na istoku Bosne i Hercegovine, poslavši vlastite izbjeglice kao vojnu prethodnicu, udaraju sa iznenađujućom borbenošću na Hrvate Središnje Bosne. 2011., shvativši da je RS čvrst zalogaj odustaju od unitarne BiH i prave političko pravnu unitarnu bošnjačku Federaciju BiH, u čijim granicama osiguranim nelegitimnom vlasti, ponovo institucionalno prvo udaraju na Hrvate Središnje Bosne. Odmah potom guše ono malo uspješnih firmi i državnih poduzeća koristeći ih kao legalnu logistiku nelegalne vlasti, odvraćajući pozornost hrvatske subraće u Hercegovini sa glavnog pravca udara, jednako kao što su 1993 udarom na dolinu Neretve  odvratili pozornost od glavnog cilja Središnje Bosne.

Iako se rezultati kontinuiteta agresivne bošnjačke politike spram Središnje Bosne skrivaju odbijanjem popisa stanovništva, nedavno publicirani precizni podaci katoličke crkve po kojima je za prošlu godinu dana u Vrhbosanskoj Biskupiji manje 9200 katolika, što čini 5 % od ukupnog broja od oko 200 000, razbudili su i najuspavanije pa su na uzbunu zazvonila sva zvona Bosne srebrne. Pozvali su na jednakopravnost Hrvata sa drugima u BiH, jedinstvo unutar hrvatskog korpusa i iako bojažljivo, ipak su osudili probošnjačka djelovanja nekih u vlastitim redovima.

Sigurni smo da će jedinstven nastup obje franjevačke provincije inspirirati i osvijestiti i hrvatske političke čelnike, koji neće ostaviti Središnju Bosnu samu zabijajući glavu u pijesak, ponašajući se kao žrtva nereagirajući na udaljenija događanja sve dok joj neprijatelj ne pokuca  na vlastita vrata. Na žalost, daljnja i bliža prošlosti nam se ponavljaju i vrijeme je da počnemo učiti na vlastitim pogriješkama.

Već sada je jasno, da u najskorijoj budućnosti nakon Središnje Bosne slijedi bošnjački pritisak na Hercegbosansku županiju preko Kupresa i Livna sve do Bihaća i Istre. Hrvati su  se oduprli podjeli linijom Virovitica- Karlobag. Hoće li se ophrvati na daleko kraćem potezu Bihać-Rijeka pokazaće uskoro bliska budućnost.