srijeda, 29. lipnja 2011.

Da se ne zaboravi




Prošla su tri mjeseca od nedemokratske odluke Visokog predstavnika da „privremeno“ suspendira odluke CIKA-a o nezakonskom izboru čelnih ljudi Federacije. 

Podsjetimo se:

- 24. ožujka ove godine, Centralna izborna komisija BiH donijela je odluku kojom se poništava izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije zato što je bio prekršen Izborni zakon BiH.

- Istog dana, SDP izjavljuje kako odluka CIK-a za njih nije obavezujuća.

- Tri dana kasnije, Valentin Incko, na osnovu Bonskih ovlaštenja, obznanjuje „privremenu“ suspenziju odluka CIK-a, suspenziju koja nikada nije povučena.

Ova nedemokratska Inckova odluka bila je fatalna za hrvatski narod u Federaciji, pogotovo za oko 200.000 Hrvata koji žive u Središnjoj Bosni. Oni su, s jedne strane izdani od par vlastitih hrvatskih partijica koje kolaboriraju, formiraju koaliciju sa Bošnjacima - „platformašima“ dajući im tako legitimitet, dok su s druge strane fizički okruženi oružanim odredima vehabija. Jezgro vehabija je od oko 7.000, ali stručnjaci tvrde da se ono u kratkom roku može, sa svojim pristalicama popeti i do 100 tisuća. Pored toga, glavnina Oružanih snaga BiH je također bošnjačka. Nije dakle čudo što bošnjački lideri arogantno prijete Hrvatima nasiljem ukoliko ovi pokušaju da se kao konstitutivan narod samoorganiziraju u autonomnu jedinicu, entitet i slično.

Nažalost, vrhovi najmasovnijih hrvatskih stranaka, osim prazne priče, nisu ništa konkretno uradili da obore Inckovo pravno nasilje, odnosno rečenu suspenziju. Umjesto da preduzmu korake civilne neposlušnosti i autonomne samoorganizacije sve dok traje Inckova antihrvatska, probošnjačka odluka, oni su „podvili rep“ i u tome, i u ovim trenucima, istrajavaju. Za to vrijeme nelegalnost sadašnjih vlasti Federacije pada u zaborav, a „platformaši“ učvršćuju svoje pozicije i preuzimajući sve najvažnije ekonomske i političke punktove. Naravno, sve se to dešava zahvaljujući aktivnoj podršci SAD-a islamskih zemalja i posebno Turske.

Sve u svemu, ako se ova situacija nastavi, egzodus preostalih Hrvata iz Federacije, posebno iz Središnje Bosne je neminovan. Jedino će, kao sluge, o(p)stati oni koji će Boga Incka ili nekog drugog probošnjačkog Boga iz „međunarodne zajednice“ pokorno dvoriti po sistemu: Geh` mit Gott, aber geh`! ((Idi s Bogom, ali idi !)