četvrtak, 4. srpnja 2013.

Priopćenje povodom tematske sjednice Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma PS BiH



Jučer je održana tematska sjednica Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o aktivnostima resornog ministarstva. Iznesene su mnoge skandalozne stvari koje spadaju u „negativnu diplomaciju“, pa je odlučeno da se sve iskazane negativnosti nastoje ispraviti. Lijepo i korisno.

Neki mediji u RS, zamijenivši pojavnost sa suštinom, pridružili su se mišljenju u Sarajevu kako se vanjska politika BiH mora usavršiti na način kako je to u zaključcima Komisije predloženo. Nažalost, nisu se dotakli istinskih problema i pitanja u toj oblasti. Stoga, naš Kabinet konstatira slijedeće:

Ne postoji nikakva jedinstvena vanjska politika BiH. U ovoj zemlji žive tri konstitutivna naroda koji često imaju različita, pa i oprečna mišljenja unutar ovog domena. To je i zbog toga što ti narodi nisu istinski konstitutivni, recimo u slučaju Hrvata. Zatim imamo Srbe koji se neprekidno optužuju da su genocidan narod i da je RS genocidna tvorevina. Postoje često izražena mišljenja da su i Bošnjaci vezani za islamski fundamentalizam. U ovakvoj klimi, Hrvati i Srbi se okreću svojim matičnim zajednicama, a Bošnjaci Turskoj, Saudijskoj Arabiji i Iranu. Izvjesno je, ponavljamo, da u takvom konglomeratu interesa ne može postojati nikakva zajednička politika BiH.

Kabinet ocjenjuje da se takva situacija neće zadugo promijeniti i da bi Republika Srpska morala institucionalizirati svoju vanjsku politiku. Ova posljednja je snažno trasirana aktivnostima aktualnog predsjednika RS. On je Republici Srpskoj izborio značajno mjesto u međunarodnim odnosima. Sada treba ići korak dalje, jer se ni jedna aktivnost neke koherentne zajednice ne može bazirati samo na jednoj osobi.

U Narodnoj skupštini RS postoji, doduše, Odbor za Europske integracije i za regionalnu suradnju. Ali sam naziv isključuje Rusiju, Kinu, Indiju, Brazil i još stotinjak zemalja u svijetu. Stoga, a da bi se ojačala samosvojnost RS predviđena Dejtonom, ovaj Kabinet predlaže, i to urgentno, pretvaranje spomenutog Odbora u Vanjskopolitički odbor NS Republike Srpske. Ona ima zasebne odnose sa mnogim državama u svijetu, odnose koje treba njegovati i jačati. Time bi i narod RS, posredno, preko svojih predstavnika u Narodnoj Skupštini, demokratski utjecao na vanjsku politiku ovog entiteta. Istovremeno bi se time regulirale i mnoge vidljive nepravilnosti vezane za kadrovsku politiku u domenu diplomatske aktivnosti.