srijeda, 24. srpnja 2013.

Priopćenje povodom geopolitičkih perspektiva BiH



Nakon američkog prijedloga za izmjenu ustava Federacije i sastanka nelegalnog, antidejtonskog „Savjeta za implementaciju mira“, sve se više ocrtava konačna konfiguracija ove, za sada na silu održavane, Bosne i Hercegovine.

BiH će se sastojati od dva etnički dominantno čista entiteta:
- Reforma Federacije homogenizirat će bošnjačko-muslimansko stanovništvo. Nakon ulaska Hrvatske u EU, dio tamošnjih Hrvata će otići, pa će, na žalost, Centralna Bosna većinski postati bošnjačka. Dva etnički čista hrvatska kantona (županije) će se održati, dobiti neku vrst autonomije i ojačati veze sa Hrvatskom. Borbe za Mostar će se intenzivirati. Bošnjačko-muslimanska populacija postat će umjereno islamizirana jer će sadašnja tvrda političko-islamska tendencija biti onemogućene postojanjem laičkih stranaka Lagumdžije, Komšića i Radončića koje, u ovom času, Zapad izrazito podržava. Nažalost, Zapad želi i unitarnu BiH radi ulaska u NATO, iako zna da takva tvorevina neće nikada ući u EU koja je postala izrazito islamofobna.
- Republici Srpskoj prijeti nestajanje i/ili dezintegracija na barem dva dijela. To se može spriječiti, prvo, ako na njenom čelu, nakon izbora, stane rukovodstvo koje neće, ni po koju cijenu, prihvatiti unitarnu BiH i bošnjačku majorizaciju. To isto rukovodstvo mora stati na kraj aktualno snažnom banditskom ustrojstvu entiteta i pružiti stanovništvu jasnu perspektivu ekonomskog i socijalnog razvoja. Podrazumijeva se, da će Rusija, zbog svojih nacionalnih, geostrateških razloga, od sad čuvati od (daljnjeg) raspada kako Srbiju, tako i Republiku Srpsku.

Ono što bi bilo najbolje za BiH, ako se iznutra želi njeno održanje, to je stvaranje povijesnog kompromisa, bez ičijeg stranog učešća. Ovaj kompromis bi omogućio svaku moguću ravnopravnost (uključujući i teritorijalnu) triju konstitutivnih naroda. Na bazi međusobne tolerancije, počelo bi se od zajedničkih projekata. Napravili bi se paralelni i specijalni odnosi sa svim susjednim državama. Ne bi se pristupilo ni jednom vojnom paktu. Pomalo bi se naučili ponovo živjeti zajedno. Ovakav (švicarski) razvoj BiH stabilizirao bi region. Naravno, ovo je utopija, ali postoji kao teorijska mogućnost.