utorak, 21. svibnja 2013.

Priopćenje povodom usvajanja Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine u Skupštini Vojvodine



Skupština Vojvodine prihvatila je Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine. Time se (sve manjoj) Srbiji jasno daje na znanje što je čeka ukoliko se i formalno bude protivila ulasku Republike Kosova u UN. A na čekanju za neovisnost, pored Vojvodine su Preševska dolina i Sandžak.

S druge strane, postaje maltene komično kada čelnici Srbije garantiraju Republici Srpskoj prava garantirana Dejtonom, oni koji nisu u stanju da garantiraju ni teritorijalni integritet vlastite zemlje.

Istovremeno, na teritoriji BiH, prema procjeni zapadnih vojnih analitičara, ima oko pet tisuća istinskih terorista od kojih se neki već bore na bliskoistočnim ratištima.

Istovremeno, od strane SAD, donosi se prijedlog novog ustava Federacije za kojeg se tvrdi da nema nikakve veze sa Republikom Srpskom. Malo sutra.

Istovremeno se novim ustavom Federacije predlaže ukidanje funkcije predsjednika i potpredsjednika entiteta, a predsjednik Federacije se hapsi. To, tvrdi se, također nema nikakve veze sa RS.

Istovremeno, najavljuju se masovni protesti Bošnjaka u julu mjesecu ove godine zbog izgrađene pravoslavne crkve u Budaku zato što, navodno, ta crkva, blizu (?) Memorijalnog centra u Potočarima, vrijeđa osjećaje tog naroda.

Bilo bi dobro, da se, pored teške ekonomske i socijalne situacije, ove činjenice počnu interaktivno posmatrati, te da se predvidi institucionalno jačanje RS koja je, krajnje vidljivo, u ozbiljnoj opasnosti.