četvrtak, 16. svibnja 2013.

Priopćenje povodom trenutne situacije u BiH



Ovo su zloslutna, „humanitarna“ vremena.

Amerikanci prave novi ustav, navodno za Federaciju. Kao, eto, to nema veze ni sa ustavom BiH, ni sa ustavom RS. Ali, ako je to tako, to znači da su Federacija i RS dvije zasebne države umjetno spojene. Jer kako se mogu praviti promjene unutar neke cjeline jedne države, a da to nema veze sa drugim cjelinama te iste države? A ako ima veze, zar to nije ukidanje Dejtona na mala vrata? Stvar je dakle mnogo sveobuhvatnija nego što se to javnosti prezentira.

Kako, međutim, implementirati te skrivene namjere u Republici Srpskoj koja ima svoje zasebno ustavno uređenje? Teorijski nikako, ali praktično i te kako!

Na primjer, treba se čuvati „Julskih Ida“ (jedanaestog jula o. g.))! Čudna je koincidencija da je dozvola za gradnju i dovršenje srpske crkve u Budaku, od strane RS vlasti dana upravo pred ovaj, krajnje konfliktan, datum, a ne, recimo, krajem jula ili u augustu!? Naravno, neprihvatljivo je što Bošnjaci i Amerikanci protestiraju protiv tog hrama koji je blizu (???) Memorijalnog Centra u Potočarima, jer to vrijeđa osjećaje bošnjačkog naroda. Zamislimo, kada bi Srbi u Hrvatskoj, iako je komparacija ova dva tragična mjesta neusporediva, određivali na kojoj udaljenosti od Jasenovca se smiju graditi katoličke crkve! Povrh svega, da su Srbi umjesto crkve na tom mjestu napravili spomenik sadašnjim Haškim optuženicima, revolt Bošnjaka bi se i mogao shvatiti. Ali, kako neka crkva, kao duhovna tvorevina, može izazvati bilo kakav revolt? Osim ako Bošnjaci ne smatraju, pored toga što su Srbi „genocidan narod“, a RS „genocidna tvorevina“, da je i sama Pravoslavna crkva „genocidna institucija“!?


A sada zloslutni scenarij.

Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice, izjavio je da, ako se crkva u Budaku sagradi, da neće moći kontrolirati revolt oko pedeset hiljada Bošnjaka protiv srpskog hrama!? Možda blefira. Ali, ako nereda bude, i ako bude ranjenih, pa i gore od toga, to će biti dovoljan pretekst za „međunarodnu zajednicu“ da NATO trupama „uvede reda“ na čitavom teritoriju BiH. Vjerojatno, od ovog napisanog neće biti ništa. Ali neki sličan scenarij sasvim sigurno postoji, i sasvim je sigurno uperen protiv srpskog naroda i protiv Republike Srpske. Vrijeme je, da se čitav narod uključi u obranu svojih ognjišta, a ne da to ovisi o nekoj, „bogom danoj“, političkoj vrhušci.