utorak, 5. ožujka 2013.

Priopćenje povodom izjave Davutoglua o spajanju Istambula, Sarajeva i Damaska



Nakon brojnih izjava Davutoglua i Erdogana o  organskoj vezi Sarajeva i Istambula (ovog puta je pridodat i Damask), hrvatski i srpski (kršćanski) političari ponovo „burno“ reagiraju, poručujući Turskoj „da skloni prste od BiH“.

Ove su izjave, naravno, za javnost, „pucnji iz prazne puške“, kavansko nadmudrivanje i bit će za par dana zaboravljene. Svima je jasno da je Turska već tu, zahvaljujući prvenstveno SAD-u i NATO-u. Uostalom, dovoljno je pogledati  na Balkanu potencijalne islamske krajeve i države: Tursku, Albaniju, samoproklamirano Kosovo, pola Makedonije, dio Crne Gore, Preševsku dolinu, Sandžak i pola BiH. Pitanje je samo vremena kada će se ta područja vjerski i ideološki uskladiti.

Politička realnost zahtijeva da se prestane sa demagoškim osudama prisutnosti Turske na Balkanu već da se stupi u dijalog sa ovom srednje velikom silom. Pritom se mora jasno staviti na znanje svima koji misle drugačije, da Hrvati u Federaciji moraju dobiti svoju političku, vjersku i kulturnu autonomiju, kao i da Sarajevo ne znači simbolički cjelokupnu BiH, već samo područja u tom entitetu pretežno nastanjenih Bošnjacima-muslimanima.

Bitno je, da se u to prvenstveno ubijedi i Turska koja bi trebalo da moderira stavove Bošnjaka-muslimana jer, u protivnom, zbog mogućih teških konflikata koji bi izbili, bila bi dovedena u pitanje već osvojena pozicija Turske na Balkanu.

Turska je značajna zemlja za cjelokupan Balkan, može mu znatno pomoći u njegovom razvitku i zbog toga je više nego dobrodošla. S tim što njena ekspanzija mora biti, kako bi to rekao jedan starogrčki filozof, provođena s mjerom.