srijeda, 13. srpnja 2011.

Priopćenje za medije vezano za jučerašnji Lagumdžijin nastup na HTV1 u emisiji Nedeljom u 2



Jučer je u TV emisiji na HTV1 „Nedjeljom u dva“ gostovao lider SDP BiH.

Njegov je diskurs obilovao mnoštvom ciničnih i neistinitih ocjena glede političke pozicije hrvatskog naroda iz kojih posebno izdvajamo dva aspekta.

1.Antidemokratska koalicija jedne, navodno, socijaldemokratske partije (SDP BiH) sa samoproklamiranom neonacističkom strankom (HSP) koja veliča Hitlerovu i Musolinijevu marionetu Antu Pavelića, odgovornog za stvaranje jednog od najstravičnijih koncentracionih logora u Drugom svjetskom ratu, Jasenovca, nikada neće biti prihvaćena od strane hrvatskog naroda. Stranka koja veliča takvu monstruoznost ne može biti hrvatska stranka i ne može imati hrvatski legitimitet. Hrvati su bili dio široke demokratske koalicije koja je bespoštedno ratovala protiv nacizma i pobijedila ga. Davanje takvoj stranci hrvatskog predznaka je nametanje hrvatskom narodu kukavičjeg jajeta.

2.Lider SDP BiH nanovo tretira hrvatski narod kao „bošnjački korov“ podcjenjujući ga i obespravljujući. Nanovo se afirmira teza kako hrvatski narod u BiH, a posebno u Federaciji, ne treba da ima svoj teritorij na kojem će biti suveren, već se za njega predviđaju „ustavna rješenja koja će ga učiniti ravnopravnim sa dva ostala konstitutivna naroda na području BiH“. Dakle, Srbi i Bošnjaci imaju pravo na svoj teritorij; Srbima je to pravo potvrđeno Dejtonom, a Bošnjaci beskrupulozno majoriziraju Hrvate u Federaciji: politički, ekonomski i kulturno. S druge strane, obespravljenim Hrvatima jedino ostaje apstraktna i cinično formulirana utjeha (floskula) da će biti „konstitutivni na čitavom području BiH“.

Hrvatski narod u BiH želi, kao i ostala dva naroda, da bude svoj na svome i to je conditio sine qua non za postupni prijelaz BiH u građansko društvo kao i neupitan uvjet za njenu integraciju u Europsku Uniju. I da još jednom naglasimo: „Nema građanske emancipacije BiH bez nacionalne emancipacije Hrvata“.