srijeda, 20. srpnja 2011.

Potaknuti odgovorne u RS-u da ispune obećanja data Drvaru, Grahovu i Glamoču




Dopredsjednik Republike Srpske prilikom jučerašnje posjete međunarodnoj ronilačkoj ekspediciji, koja radi na mapiranju podzemnog toka rijeke Bastašice, susreo se i sa načelnicima općina Drvar, Grahovo i Glamoč: gospođom Anka Papak Dodig, gospodom Urošem Makićem i Radovanom Markovićem.

U otvorenom razgovoru upoznali su Dopredsjednika  Vlajkija sa položajem srpskih povratnika i problemima njihove lokalne zajednice. Uz evidentan napredak, ostvaren u posljednje vrijeme, vezan za školstvo gdje je uvedena i nacionalna grupa srpskih predmeta iako je školstvo po hrvatskom programu, istaknuli su još uvijek nedostatnu zastupljenost srpskih kadrova u javnim poduzećima pošti i elektroprivredi Herceg Bosne, ali i MUP-u, gdje je odnosu na prijeratnu nacionalnu strukturu gdje su Srbi činili 90% stanovnika, uposleno značajno manje policajaca Srba. Tako je u Policijskoj postaji Drvar stanje zadovoljavajuće sa 87% policajaca Srba, ali je zato u Grahovu 33% i Glamoču tek 22%.

Istaknuli su i problem zdravstvene zaštite penzionera, jer doznake iz PIO RS za njihovu zdravstvenu zaštitu Ministarstvu zdravstva  Herceg bosanske županije vrlo često kasne pa bolnica u Livnu povremeno uskraćuje usluge. Isto tako starosna struktura povratnika -građana tih općina je takva da iziskuje značajna sredstva za socijalnu skrb, koja lokalna zajednica ne može osigurati iz vlastitog proračuna općine.

Požalili su na, ove godine, smanjenu pomoć povratnicima od Vlade i budžeta RS-a , koja uz to značajno kasni, što Načelnike općina kojima se građani obraćaju dovodi svakodnevno u izuzetno neprijatne situacije.

Dopredsjednik Vlajki obećao je sa njihovim problemima upoznati javnost, kontaktirati županijske vlasti Hercegbosanske županije,  ali i potaknuti odgovorne u RS-u da ispune data obećanja i preuzete obveze spram tih pretežito srpskih općina u Federaciji BiH.