četvrtak, 14. studenoga 2013.

Priopćenje povodom raskoraka unutar vladajućeg političkog establišmenta RS



Vrijeme je, izgleda, za referendum.

Naime, jučer je ministarka pravde Republike Srpske bezuslovno predložila stvaranje još jedne institucije na nivou BiH: ’Viši apelacioni sud’, priznajući implicite ’Sud i Tužilaštvo BiH’.

S druge strane, Predsjednik RS je bio, ali sa dijametralno suprotnom izjavom, isto tako kategoričan: "Nema Apelacionog suda. To nije 'stvar' koja se može izdvojiti niti formirati. Neće pomoći ni preporuke Evropske komisije".

Ovaj bi trend demokratske konfrontacije vjerojatno dobro došao u politički život RS u nekim normalnijim vremenima, ali sada zbunjuje narod, i u suštini se svodi na dilemu: „Da li jačati državu BiH ili ne?“

Narod Srpske bi trebalo da na to dade odgovor.

I da odmah dodam, a u slučaju negativnog odgovora, da to, ni u kom slučaju, ne znači rušenje BiH. Ni jedan narod, pa ni srpski, ne može pristati na suživot s nekim, ako ga taj netko uporno etiketira kao genocidnog, a međunarodno priznati teritorij na kojem taj narod živi također tretira  genocidnim. Taj narod, srpski, također ima osjećaj da ga se diskriminira kako unutar pravnog sistema, tako i unutar drugih institucija BiH.

Ako bi se našlo dovoljno mudrosti, posebno sa bošnjačke strane, da se takav osjećaj srpskog naroda efektivno otkloni, i ako bi se sve uradilo da zajedničke institucije BiH istinski budu pravedne prema svim narodima i građanima, ova bi država mogla i morala da opstane kao zemlja prosperitetnog suživota.

Mada to, vjerojatno, ne znači mnogo, ja bih se prvi iskreno i odlučno založio za takvu državu.

                                                            

Dopredsjednik Republike Srpske, gospodin Emil Vlajki


Nema komentara:

Objavi komentar