ponedjeljak, 24. rujna 2012.

Dan „D“



Približava se dan „D“. Vrijeme kada će se, napokon, ostvariti kakva-takva ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. U Federaciji će se formirati Autonomna zajednica Hrvata. To praktično znači da ćemo u Bosni i Hercegovini imati, uvjetno rečeno, tri republike. Time će, konačno, ova zemlja legalno postati konfederacijom gdje će svaki narod moći, za razliku od sadašnje prakse,  da bira upravo svoje predstavnike u zajedničke državne organe.

Na međunarodnom planu je prihvaćeno stanje na balkanskom terenu izvan EU sa dominacijom dviju sila: Turske i Rusije. Republika Srpska i Srbija će pripadati ovoj drugoj interesnoj zoni. Turska i Rusija koje imaju mnogo zajedničkog interesa u Euroaziji, aktualno redefiniraju svoje pozicije na Balkanu. Šira međunarodna zajednica koja želi  da riješi što hitnije neke neuralgične točke na Bliskom i Srednjem istoku, priklanja se ovoj preraspodjeli interesnih zona.

S obzirom na rečeno, u BiH će morati ubrzo doći do povijesnog kompromisa triju konstitutivnih naroda. Precizirat će se ustavne pozicije svake od triju republika. Tako će ovaj region, umjesto politikantskih zavrzlama prodisati i preći na rješavanje ekonomskih i socijalnih problema. Za RS kojoj pristiže kapital iz Rusije, ali još uvijek nedovoljno, važna je što bolja komunikacija sa Turskom koja ima veliki ekonomski potencijal, a može zbog svojih veza sa drugim islamskim zemljama, privući značajna sredstva neophodna Srpskoj.